هرساله مراسم عزاداری دهه اول محرم بصورت سنتی در شهرهای مختلف ایران و جهان برگزار می شود در مرودشت نیز این مراسم با شکوه توسط هیئت های عزاداری به صورتهای مختلف برپا می شود.
در دهه 60 این مراسم بیشتر به صورت سینه زنی بود ولی بتدریج زنجیر زنی جای سینه زنی را گرفت و تا همین چند سال پیش مراسم های زنجیر زنی با رونق خوبی همراه بود و شبهای محرم عاشقان اباعبدالله(ع) با حضور در این هیئت ها ارادت خود را به حضرت امام حسین(ع) نشان می دادند. در روزهای تاسوعا و عاشورا نیز اکثر هیئت ها به سمت گلزار شهدا حرکت می کنند و پس از طی مسیری طولانی به محل مساجد خود بر میگردند. این رویه هنوز نیز ادامه دارد ولی به دلایل متعددی حضور مردم در این هیئت ها بتدریج در حال کمرنگ شدن است و مشاهده می کنیم که بیشتر مردم در کنار مراسم مشغول تماشا هستند و خود وارد عزاداری نمی شوند و این برای مراسم عزاداری حسینی که باید به صورت باشکوهی برگزار شود چندان صورت مناسبی به شمار نمی رود از جمله این دلایل می توان به موارد زیر اشاره کرد.
1- زیاد شدن تعداد هیئت ها که گاه در یک محله یا خیابان کوچک 2 یا چندین هیئت وجود دارد.
2- وجود رقابتهای بین هیئت ها که گاه جنبه های منفی آن بر جنبه معنوی آن برتری دارد.
3- خروج هیئت ها از مساجد و حضور در خیابانهای اطراف که مخصوصاً در چند سال اخیر که دهه اول محرم در زمستان قرار داشت باعث حضور کمتر مردم در هیئت ها می شد در حالی که اینگونه مراسم بهتر است در مساجد برگزار شود تا به رونق بیشتر مساجد منجر شود.
4- پرداختن صرف به عزاداری (به صورت زنجیر زنی و یا سینه زنی) بدون برگزاری مراسم سخنرانی و روشنگری هایی که لازمه این مراسم است.
5- پرداختن بیش ازحد به زرق و برق به طوری که متاسفانه قداست و احترام به شعائر عزاداری امام حسین(ع) را فدای مسایل مادی می کند. در این عزاداری ها باید از هر گونه اقدامی که به مفهوم و روح عزاداری شهدای کربلا و سوق مردم مسلمان به سمت اهداف و آرمانهای والای آنها ضربه می زند خودداری شود.
6- نماز اول وقت نیز از مواردی که توسط بیشتر هیئت ها مغفول مانده است. امام حسین زیر باران تیر دشمن هم نماز اول وقت را اقامه کرد. در بسیاری از مجالس بخصوص در روز عاشورا به نماز اول وقت ان توصیه زیادی شده است بسیاری از هیئت ها بدون توجه به وقت اذان به عزاداری خود ادامه می دهند.
در جهت بهبود این وضعیت و معنوی تر شدن فضای اینگونه مراسم پیشنهادهای زیر ارائه می گردند:
1- از گذشته در شهرهایی مثل زنجان، یزد، آران و بیدگل و ... عزاداری های محرم به صورت یکپارچه برگزار می شود که کم کم در دیگر شهرها نیز این اقدام در حال جا افتادن است. یکپارچه برگزار شدن مراسم علاوه بر اتحاد و همدلی که بین مردم ایجاد می کند و از اختلافات و رقابتهای منفی جلوگیری می کند به معنوی تر شدن مراسم نیز کمک می کند.لازم است در مرودشت نیز از طرف برخی نهادهای مسئول یا از خود هیئت ها اقداماتی انجام شود. بطور مثال می توان با گردآوری مسئولین هیئات مذهبی آنها را تشویق به برگزاری مراسم واحد حداقل برای چندین مرتبه در هر سال نمود. برگزاری مراسم بهتر است در محیطی وسیع که امکان حضور جمع گسترده ای از مردم وجود داشته باشد انجام شود. همچنین از مداحان خوب هیئات در این مراسم استفاده شود و حتی الامکان سینه زنی جای زنجیر زنی را بگیرد تا همه حاضران امکان استفاده از آن را داشته باشند و فقط محدود به زنجیرزنان نباشند.
2- مراسم هیئت های مذهبی در شبهای محرم با کمک ائمه جماعات در داخل مساجد برگزار شود و در ابتدای مراسم نیز از سخنرانی های مرتبط با واقعه عاشورا و ذکر مصیبت استفاده شود.
3- در بعضی از مساجد شهر مراسم زیارت عاشورا برگزار می شود اما متاسفانه در بیشتر مساجد بخصوص در روز عاشورا خبری از مراسم ویژه قرائت زیارت عاشورا که از بهترین اعمال این دهه می باشد نیست. بنابراین خوب است توسط هیئت امنا همه مساجد خواندن زیارت عاشورا نیز به برنامه های عزاداری اضافه شود.
4- برگزاری نماز ظهر عاشورا توسط تمامی هیئت های عزاداری؛ هر چند نماز ظهر عاشورا چند سالی است که توسط هیئت رزمندگان برگزار می گردد اما لازم است جهت برگزاری این مراسم به صورت باشکوه تر از طرف سایر هیئت ها نیز اقدام جدی صورت بگیرد.
لازم به ذکر است که مراسم مساجد حضرت رسول، مسجد ولی عصر، ریارت عاشورای بعد از نماز صبح در مسجد صاحب الزمان، هیئت انصار المهدی و ... از جمله مراسمی هستند که می توان از آنها به عنوان عزاداری های برتر مرودشت اشاره کرد.