وقتی نگاهی به پیکره ی شهرستان مرودشت به عنوان دومین شهر بزرگ استان فارس _ در فاصله ی چند کیلومتری از کلان شهر شیراز _ می اندازیم ، نکاتی به چشم می آید که نه در خور شان ومنزلت شهروندان این شهر باستانی ست و نه چشم اندازی زیبا به این شهر توریستی بخشیده است . خلل هایی که گاه شهروندان و گاه عدم مدیریت صحیح مسئولین منجر به ایجاد آنها شده است . نکاتی که شاید در وحله ی اول ناچیز و کم اهمیت به نظر برسد ، اما با نگاهی ژرف تر و عمیق تر ، می توان به اتفاقاتی پی برد که شهرستان و عملکرد مدیران مختلف را تحت الشعاع قرار داده و نوع عملکرد و سؤمدیریت آنها را به وضوح بیان نماید و دریافت که برای چنین اتفاقاتی نه در گذشته _ با توجه به شرایط حاکم _ و نه در آینده هیچ گونه تدبیر و تدابیری اندیشیده نشده است.
اتفاقاتی که گه گاه در گوشه و کنار شهر رؤیت می شود و هیچ نگاه مسئولی آن را کنکاش و درمان نکرده و شرایط به گونه ایست که امیدی برای آینده و رفع آن وجود نخواهد داشت.
ساعتهای گذشته از نیمه شب ، صدای پارسهای افسارگسیخته سگ های ولگرده و خیل عظیم این حیوانات زبان بسته که بی مهابا سر به کوچه و خیابان های شهر گذاشته اند را به یاد می آورد . هجوم بی رویه ی این حیوانات ( سگ ها ) در اصطلاح ولگرد در طول شبانه روز در اقسانقاط شهرستان و مخصوصا در محله ها و گاهٱ در خیابان های شهر، امنیت را از شهروندان سلب کرده و چهره ای نه کریح از صورت بدون بزک شهرستانی چون مرودشت با تمامی شاخصه های توریستی و گردشگری آن، ترسیم کرده و چشمان زیبا بین را همچون خاری بر چشم نموده است.
سازمان ها و ارگان هایی که می توانند دراین امر دخیل باشند و به نوعی با تدابیر هوشمندانه ، شهر را از این اتفاق نامبارک پاکیزه نمایند کجایند؟!!
شهرداری ها با کمک سازمان حفاظت محیط زیست و همچنین مرکز بهداشت و اداره دامپزشکی شهرستان به عنوان مراجعی جهت جمع آوری سگان و نیز ساماندهی این حیوانات می توانند با توجه به شرایط و حدود وظایف مشخص شده در اجرای این مهم ؛ همکاری کرده و چاره ای معقول و پسندیده که در کنار جمع آوری این حیوانات ولگرد چهارچوب های انسانی را نیز رعایت نمایند و شهر را از وجود چنین معضلی که سالیان سال است در جایجای شهر دیده می شود ، برهانند.
وقتی می توان با ایجاد کارگروهی متشکل از افراد توانمند و ایجاد راهکارهایی متناسب با محیط زیست و همچنین تدابیری انسانی ، این اتفاق را به سمت و سوی مناسب هدایت نمود ، چگونه است که تا کنون هیچ راه حلی از سوی هیچکدام از سازمان های مربوطه بیان و عملیاتی نشده است ؟ و آیا امید آن هست که در آینده ای نه چندان دور از زمان حال تدابیری اندیشیده شود؟!
ﻣﻬﻤﺘﺮﯾﻦ ﻣﻌﻀﻼﺕ ﻭ ﻣﺸﮑﻼﺕ ﻧﺎﺷﯽ در کنار سروصداهای آنها ، ﺍﺯ ﺍﻓﺰﺍﯾﺶ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺳﮕﻬﺎﯼ ﻭﻟﮕﺮﺩ ، ﺷﯿﻮﻉ ﺑﯿﻤﺎﺭﯾﻬﺎﯼ ﻗﺎﺑﻞ ﺍﻧﺘﻘﺎﻝ ﺑﯿﻦ ﺣﯿﻮﺍﻥ ﻭ ﺍﻧﺴﺎﻥ ، ﺍﻓﺰﺍﯾﺶ ﺁﻥ ﺩﺭ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺩﺍﻣﯽ ﻭ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﻭ ﺍﻧﺘﻘﺎﻝ ﺑﺴﯿﺎﺭﯼ ﺍﺯ ﺑﯿﻤﺎﺭﯼﻫﺎ ﺍﺯ ﺳﮓ ﺑﻪ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﺍﺯﺟﻤﻠﻪ ﻣﻬﻤﺘﺮﯾﻦ ﺁﻧﻬﺎ ﻣﯽﺗﻮﺍﻥ ﺑﻪ ﺑﯿﻤﺎﺭﯾﻬﺎﯾﯽ ﻧﻈﯿﺮ « ﻫﺎﺭﯼ، ﮐﯿﺴﺖ ﻫﯿﺪﺍﺗﯿﮏ ، ﺳﺎﻟﮏ ، ﮐﺎﻻﺁﺯﺍﺭ ، ﻻﺭﻭﻫﺎﯼ ﻣﻬﺎﺟﺮ ﺍﺣﺸﺎﯾﯽ ﺑﺮﻭﺳﻠﻮﺯ ﻭ ﻟﭙﺘﻮﺳﭙﯿﺮﻭﺯ » ﺍﺷﺎﺭﻩﻧﻤﻮﺩ ، ﮐﻪ ﺑﺮ ﺿﺮﻭﺭﺕ ﺍﺟﺮﺍﯼ ﺩﺳﺘﻮﺭﺍﻟﻌﻤﻞ ﮐﻨﺘﺮﻝ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺳﮓﻫﺎﯼ ﻭﻟﮕﺮﺩ ﺑﯿﺶ ﺍﺯ ﭘﯿﺶ ﺗﺎﮐﯿﺪ ﻣﯽ ﻭﺭﺯﺩ.
ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺳﮕﻬﺎﯼ ﻭﻟﮕﺮﺩ ﺑﻌﻨﻮﺍﻥ ﯾﮑﯽ ﺍﺯ ﻋﻮﺍﻣﻞ ﺍﺻﻠﯽ ﺣﻤﻠﻪ ﻭ ﮔﺰﺵ ﺑﻪ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﻣﻄﺮﺡ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺩﺭ ﻣﻮﺍﺭﺩ ﻋﺪﯾﺪﻩﺍﯼ ﮔﺰﺵ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺗﻮﺳﻂ ﺳﮓ ( ﺑﺪﻭﻥ ﺍﻧﺘﻘﺎﻝﺑﯿﻤﺎﺭﯼ ) ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﻣﺮﮒ ؛ ﺑﺎﻻﺧﺺ ﺩﺭ ﺍﻃﻔﺎﻝ ﻣﯽﮔﺮﺩﺩ ﻭ ﻣﻮﺟﺐ ﺳﻠﺐ ﺁﺳﺎﯾﺶ ﻋﻤﻮﻣﯽ ﺩﺭ ﺷﻬﺮﻫﺎ ﻭ ﺭﻭﺳﺘﺎﻫﺎ ﺷﺪﻩ ﻭ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﯾﮑﯽ ﺍﺯ ﻣﻬﻤﺘﺮﯾﻦ ﻋﻮﺍﻣﻞ ﺁﻟﻮﺩﻩ ﮐﻨﻨﺪﻩ ﭘﺎﺭﮐﻬﺎ ﻭ ﺗﻔﺮﺟﮕﺎﻩﻫﺎ ﻣﻄﺮﺡ ﻣﯽﺑﺎﺷﻨﺪ ﻭ از آنجایی که ﺳﮕﻬﺎ ﺩﺍﺭﺍﯼ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﻭ ﭘﺘﺎﻧﺴﯿﻞ ﺗﻮﻟﯿﺪ مثل ﺑﺴﯿﺎﺭ ﺑﺎﻻ ﺑﻮﺩﻩ ﻭ ﺑﻪ ﻫﻤﯿﻦ ﻋﻠﺖ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺳﮕﻬﺎﯼ ﻭﻟﮕﺮﺩ ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺕ ﺍﺟﺮﺍ ﻧﺸﺪﻥ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪﻫﺎﯼ ﮐﻨﺘﺮﻝ ﻭ ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ_ که سالیان سال به تعویق افتاده _ ﺳﺮﯾﻌﺎً ﺍﻓﺰﺍﯾﺶ ﯾﺎﻓﺘﻪ ﮐﻪ ﻣﺨﺎﻃﺮﺍﺕ ﻓﺮﺍﻭﺍﻧﯽ ﺑﺮﺍﯼ ﺷﻬﺮﻭﻧﺪﺍﻥ ﺑﻪ ﺩﻧﺒﺎﻝ ﺩﺍﺷته و خواهد داشت.
وقتی می توان _ در ابتدای امر _ با آگاه سازی و ارتقاع سطح آگاهی افراد در خصوص رعایت اصول بهداشتی در مواجهه با حیوانات موزی ( الویت با سگان ولگرد ) به مبارزه با این خطر پرداخت و در نهایت با ایجاد کارگروه و جمع آوری حیوانات از سرتاسر شهر و همچنین مانع شدن از رها سازی سگان ولگرد که گاها دیده شده است که توسط شهرستان های اطراف _ به دلیل عدم اتخاذ تدابیر از سوی مسئولین مربوطه شان _ صورت می گیرد ، فکر ی به حال این معضل که گریبانگیر شهر شده است ، کنیم . چگونه است که این مسیله تا کنون در دست بررسی و همچنین در اولویت سازمان های مربوطه که به نوعی در اساسنامه شان دیده شده است ، قرار نگرفته است و همچنان به عنوان یکی از معظلات قابل ذکر و تفکر و همچنین چاره اندیشی در شهر ، به چشم می آید ؟!
قرار نیست همچون شهرستان نزدیکمان ، برخوردی ناخوشایند و دور از انسانیت اتفاق افتد بلکه می توان با جمع آوری ( از طریق فراخوان به روش زنده گیری ) و تفکیک سگهای ولگرد و بدون نژاد از سگ های نژاد دار، گروهی از آنان را به ست افراد با تعهد سپرد و نیز گروهی را به عنوان سگان نگهبان مورد استفاده قرار داد .
این اتفاق و نیز اتفاق های نظیر این می تواند در کنار ساماندهی این حیوانات ، آسایش و امنیت و بهداشت را تا حد بسیار فزاینده ای به پیکره ی شهر تزریق نماید و تا حد بسیار زیادی آرامش را به شهروندان هدیه نماید . آسایشی که چندیست توسط همین حیوانات ولگرد و سطح شهر از شهروندان سلب شده است.
محمدظهرابی
لطفا نظرات خود را به ایمیل ذیل ارسال فرمایید .
Mohammadzohrabish@yahoo.com