مرودشت آنلاین: جامعه عشايري شهرستان مرودشت به لحاظ زيست بوم، شامل سه تيپ عشاير ييلاقي، قشلاقي و ميانبند ميگردد. عشاير ييلاقي به عشايري گفته مي شود که در فصلهاي بهار و تابستان در محدوده شهرستان مرودشت سکونت مييابند. عشاير قشلاقي آن دسته از عشاير هستند که شهرستان مرودشت در فصل هاي پاييز و زمستان ميزبان آنها است و ييلاق آنها شهرستان شمالي استان از جمله اقليد، آباده، دهبيد و بوانات است. عشاير ميانبند، عشايري ميباشند که ييلاق و قشلاق آنها خارج از حوضه شهرستان مرودشت مي باشد اما مسير کوچ و ايل راه اين عشاير، در محدوده شهرستان مرودشت قرار دارد. حجم جمعيتي عشاير با توجه به سه نوع زيستبوم برشمرده آنها، متفاوت ميباشد. اما نکته حائز اهميت اين موضوع، حضور عشاير در 4 فصل سال در محدوده شهرستان است که ضرورت خدماترساني به آنها را ميطلبد.
اداره امور عشایری مرودشت وظیفه رسیدگی به عشایر مستقر در حوزه شهرستان مرودشت را بر عهده دارد و با توجه به حضور دائمی عشایر در محدوده شهرستان سنگینی مسئولیتی که بر عهده این اداره است دوچندان می شود. اما باید توجه داشت که این اداره تنها متولی امور عشایر نیست و قانون برای خدمت رسانی به عشایر وظایفی را بر عهده دیگر نهادهای اجریی گذاشته است.
اما نکته اساسي در مورد جامعه عشاير (که از آن بعنوان "جامعه سوم" پس از جامعه شهري و روستايي يادمي شود)، در برخورداري از خدمات ادستگاه های اجریی چگونه و به چه ميزان است؟
"آييننامه ساماندهي عشاير" که به تصويب هيئت وزيران رسيده و با شماره 18688/ث/32467 هـ مورخ 29/03/1384 ابلاغ گرديده است تکليف کليه وزارتخانهها و ادارات تابعه آنها را در بحث خدماترساني به عشاير به طور کاملا روشن بيان نموده است.
طبق ماده 5 آيين نامه يادشده، کليه دستگاههاي اجرايي ذيربط موظف هستند در تنظيم بودجه سنواتي و تدوين اهداف کمي برنامههاي کوتاهمدت و ميانمدت با اختصاص اعتبارات متناسب با جمعيت عشاير، نسبت به انجام وظايف مربوط به حوزه مسئوليت خود در قبال مناطق عشاير اقدام نمايند.
همچنين در ماده 15 اين آيين نامه، استفاده از اعتبارات مربوط به مناطق کمتر توسعهيافته [مثل اعتبارات ماده 180 برنامه پنجم توسعه] علاوه بر اعتبارات ملي و استاني دستگاههاي اجرايي، براي اجراي برنامههاي ساماندهي عشاير پيش بيني شده است.
آنچه مشخص است اینست که تاکنون اکثر دستگاه های اجریی مرودشت توجه چندانی به خدمت رسانی به این قشر گسترده در مرودشت نداشته اند و لازم است از این به بعد با همکاری با اداره امور عشایری مرودشت وظیفه خود در قبال عشایر که یکی از گروه های مولد جامعه محسوب می شوند بدرستی انجام دهند.
دانلود آئین نامه ساماندهی عشایر (PDF)