بنا به گزارش دریافتی "مرودشت آنلاین" از اداره امور عشایری مرودشت، در کنار دو جامعه يکجانشين شهري و روستايي، جامعه کوچنده عشاير، سومين جامعه انساني ايران است که در کشور و بويژه استان فارس، بخش عمدهاي از جمعيت را در بردارد. دام، مرتع و کوچ سه عنصر اساسي زندگي عشاير بوده که بر جريان طبيعت منطبق مي باشند. کوچ عشاير با تقويم زماني خاصي و در دو برهه زماني از سال يعني بهار و پاييز، با حرکت عشاير به سمت مراتع ييلاقي و قشلاقي، به صورت ماشيني و يا با چهارپايان انجام مي پذيرد.
"کنترل"، "مديريت" و "ايلراه" اصطلاحات حاکم بر کوچ عشاير هستند که "کنترل کوچ"، مبتني بر تقويم و زمانبندي کوچ بوده و بر اساس زادآوري و فرايند رشد گياهان مرتعي، هر ساله توسط اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري استان، تدوين، ابلاغ و نظارت ميگردد. "مديريت کوچ" شامل مجموعه شامل اقدامات حمايتي و خدماتي به کوچندگان در زمان کوچ است که براساس "آيين نامه ساماندهي عشاير" با محوريت ادارات امور عشاير و با همکاري ساير دستگاههاي اجرايي مرتبط صورت ميپذيرد. "ايل راه" به مسير اختصاصي کوچ عشاير گفته مي شود. در سالهاي گذشته، بعلت توسعه جادههاي ارتباطي، اجراي پروژههای عمرانی، طرحهاي واگذاری زمين و مراتع جهت فعاليتهاي کشاورزي، ايجاد سايتهاي دفن زباله، توسعه پادگانها و توسعه مناطق شهري و روستايي بشدت محدود گرديده است.
براساس تقويم کوچ بهاره عشاير در سال 1395، عشاير ميتوانند از نيمه دوم فروردين به حوزه شهرستان مرودشت وارد شوند که شامل دو تيپ عشاير ييلاقي و ميانبند ميگردند. عشاير ييلاقي شامل عشايري است که مراتع آنها در محدوده جغرافيايي شهرستان مرودشت قرارداشته و در محدوده اين شهرستان سکونت مييابند. عشاير ميانبند، شامل عشايري است که با عبور از حوزه شهرستان مرودشت، وارد شهرستانهاي سردسيري شمال استان و خارج استان شده و شامل جمعيتي بيش از 40 هزار نفر ميگردد.
پس از ابلاغ تقويم کوچ بهاره، جلسه "ساماندهي کوچ عشاير"، در روز چهارشنبه مورخ 12/12/94 با رياست معاون محترم سياسي و امنيتي فرمانداري محترم شهرستان مرودشت و با حضور روسا و نمايندگان دستگاههاي اجرايي چون شبکه بهداشت و درمان، نيروي انتظامي، جمعيت هلال احمر، شبکه دامپزشکي، آبفا روستايي، مديريت جهادکشاورزي، اداره منابع طبيعي و آبخيزداري و اداره امور عشاير شهرستان در فرمانداري برگزار گرديد و تکاليف دستگاههاي اجرايي يادشده در خدمات رساني به عشاير در زمان کوچ، مبتني بر "آيين نامه ساماندهي عشاير" تعيين شد.
شهرستان مرودشت يکي از شهرستانهاي استان است که ميزبان ييلاقي و قشلاقي جمعيتي از عشاير ايل خمسه و قشقايي بوده و بررسي آماري نشان مي دهد جمعيت عشاير ييلاقي شهرستان مرودشت، از جمعيت عشاير ييلاقي 10 (ده) استان کشور بيشتر مي باشد.