به گزارش خبرجنوب، عیسی ملک پور با بیان اینکه از سال ۹۳ در دولت تدبیر و امید تاکنون فارس از نظر جذب سوادآموزان، رتبه اول کشور را داشته و مورد تشویق وزیر و معاونت سوادآموزی قرار گرفته، افزود: در سال ۹۲ که باید سهمیه سال قبل آن را اجرا می کردیم و مربوط به دولت قبل بود، سهمیه جذب سوادآموز در استان فارس بیش از ۳۰ هزار نفر بود که کمتر از ۱۰ هزار نفر جذب شدند و رتبهمان در بین ۳۲ استان، ۲۷ بود، اما در اولین سال دولت فعلی یعنی سال ۹۳، سهمیه ما جذب ۲۶ هزار و ۳۰۰ نفر بی سواد بود که موفق به جذب ۳۴ هزار و ۵۰۰ نفر شدیم که نسبت به سال ۹۲ جمعاً ۳۸۰ درصد رشد داشتیم. در سال ۹۴ نیز رشد نزدیک به ۴۰۰ درصدی داشتیم که باز هم اول کشوری شدیم. در این سال سهمیه ما ۳۴ هزار نفر بود که نزدیک به ۴۵ هزار نفر را جذب کردیم. در همین راستا از سوی معاونت سوادآموزی کشور برای ارزیابی فعالیت های سوادآموزی استان ها ۱۷ شاخصه از جمله پشتیبانی، جذب، توانمندسازی، آموزش به تعلیم دهنده ها، قراردادها و تفاهم نامه با دستگاه ها مثل بهزیستی، کمیته امداد، بسیج و غیره درنظر گرفته شد که در این زمینه نیز اولین استان کشور شدیم و از سوی وزیر آموزش و پرورش و معاونت سوادآموزی کشور، استاندار فارس، مدیرکل آموزش و پرورش و معاونت سوادآموزی تقدیرنامه دریافت کردند.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش فارس با بیان اینکه بهترین ادارات ما در جذب بی سوادها، شهرستان های مرودشت، داراب و استهبان و در مناطق، آباده طشک، بیرم و ارژن بوده اند، گفت: انتخاب این شهرستان ها و مناطق براساس شاخصه های هفده گانه بوده و به زودی از فرمانداران و بخشداران به سبب همکاری با سوادآموزی تقدیر خواهد شد.
ملک پور در ادامه این گفت وگو با اشاره به اینکه ماموریت به سمت کیفی سازی، امروز هدف اول معاونت سوادآموزی است، تصریح کرد: ما تاکنون و در عرض سه سال گذشته به هرچه افتخار در زمینه جذب بی سوادها بوده، دست پیدا کردهایم و چون دیگر بی سوادی در سامانه سوادآموزی که یکی از دقیق ترین پایگاه های اطلاعاتی کشور است، برایمان باقی نمانده، ملزم به پیگیری کیفی امور سوادآموزی هستیم. وی بیان داشت: بر اساس آمار سامانه سوادآموزی کشور، در استان فارس فقط ۱۷ هزار بی سواد باقی مانده که هنوز موفق به جذب آنها نشده ایم. ضمن اینکه ما اسامی و شماره تلفن تک تک این ۱۷ هزار نفر را گرفته و به تمامی ادارات شهرستان ها و مناطق ارسال کرده ایم، اما از آنجا که می خواهیم امور را ریشه ای بررسی کنیم، بدون تعارف باید بگوییم آمار سامانه تکمیل نیست، به این دلیل که طبق سرشماری سال ۹۰ که براساس خوداظهاری افراد بوده، ۸۰ درصد کسانی را داریم که در سرشماری فوق نگفته اند بی سواد هستند. ما اسامی این عده را در سامانه نداریم و تخمین میزنیم تعداد این افراد ۱۳ هزار و ۵۰۰ نفر باشد که به رقم بیش از ۳۰ هزار نفر میرسیم؛ این در حالی است که ما تا این تاریخ، آمار بیسوادهای جامعه عشایر را نداریم چون سرشماری شهرها و مناطق هر ۵ سال اتفاق می افتد و سرشماری عشایر هر ۱۰ سال و آخرین سرشماری عشایر مربوط به سال ۸۷ بوده است که سرشماری جدید در سال ۹۷ خواهد بود. ملک پور ادامه داد: در استان فارس براساس سرشماری سال ۸۷ چیزی حدود ۲۷ هزار خانوار عشایر با حدود ۱۵۰-۱۶۰ هزار نفر نفوس داریم که در حال حاضر این رقم تغییر کرده و باید تا سرشماری آینده یعنی دوسال دیگر صبر کنیم، اما براساس سرشماری قبلی حدس می زنیم ۱۰ هزار عشایر بی سواد داشته باشیم که تعداد بی سوادهای استان را به رقم ۴۰ هزار نفر می رساند. وی با تاکید بر اینکه از ۱۰۰درصد بی سوادها در فارس، ۵۰ درصد در شهرستان ها و غیر از شیراز سکونت دارند، خاطرنشان کرد: به دلیل مهاجرت پذیری و وجود خانواده هایی که رنج حاشیه نشینی در اطراف شهر شیراز را بر خود همواره کردند، آمار جمعیتی شهر شیراز افزوده شده تا جایی که شهر ما به عنوان بیشترین شهر دارای بی سواد استان شناخته شده است. همچنین ۲۵ درصد باقی مانده متعلق به جامعه عشایر است.
ملک پور در ادامه این گفت وگو با اشاره به اینکه طبق آمارها قبل از انقلاب بیشتر بی سوادی مربوط به روستاها بوده و اکنون به شهرها منتقل شده، افزود: قبل از انقلاب ۳۰ درصد بیسوادها در شهرها بودند و ۷۰ درصد در روستاها که هم اکنون این ارقام جای خود را با هم عوض کرده اند. بنابراین ما هم اکنون با ۴۰ هزار نفر بی سواد در فارس که در سنین بین ۱۰ تا ۴۹ سال قرار دارند، روبه رو هستیم که قادر به جذبشان نشده ایم و به عنوان یک خدمتگزار عرض می کنم آنهایی که جذب کرده ایم به دلیل ماهیت این گروه و اقتضای مسئولیت های اجتماعی و اینکه اغلب نان آوران خانواده خود هستند به مدت ۶ ماه نمی توانند در کلاس ها حضور داشته باشند و اغلب سوادآموزی را ترک می کنند و اختیار آنها دست ما نیست.
وی همچنین به سهمیه جذب امسال اشاره کرد و اظهار داشت: امسال بنا داریم از ۴۰ هزار بیسواد حدود ۳۰ هزار نفر را جذب کنیم، اما باید بگویم ما تاکنون طبق یک اصطلاح قصابی و پوست کنی، پوست دیو کریه بی سوادی را از جامعه کنده ایم و اکنون به پوست سر رسیده ایم که فوق العاده سخت و مشکل است یعنی در این مرحله که بی سوادی در استان ما به ۴ درصد رسیده، جذب افراد بیسواد کاری بس مشکل و طاقت فرساست. به سخنی دیگر، ما در سال گذشته ۴۴ هزار و ۷۹۱ نفر را در استان فارس در سه دوره سوادآموزی، انتقال و تحکیم، جذب کردیم که ۵۲ درصد در حوزه شهری بود و ۴۷ درصد در روستاها، اما امسال با توجه به اینکه به سختی می توانیم افراد باقیمانده را جذب کنیم با مشکلات عدیده ای روبه رو هستیم. از طرفی سوادآموزی نمی خواهد کارنامه بی سوادی به دست بی سوادها بدهد؛ ما می خواهیم با کیفیت بخشی مانع بازگشت بی سوادی افراد شویم.
سیاست های تشویقی در مورد سوادآموزی آخرین عنوانی بود که ملک پور به آن اشاره و تصریح کرد: اولا از مجامع عمومی همچون شهرداری، شورای اسلامی شهر و دیگر نهادها درخواست می کنیم در مورد بی سوادان، سیاستهای تشویقی درنظر بگیرند. دوم اینکه سوادآموزی علی رغم محدودیت ها برای معلمان و افراد علاقه مند تدریس به بی سوادها به ازای هر نفر ۶۸۰ هزار تومان در نظر گرفته است. همچنین مبلغ پاداش برای سوادآموزان که سال قبل ۱۳۰ هزار تومان بوده امسال به ۱۴۰ هزار تومان افزایش یافته است، ضمن اینکه در سال گذشته ما برای ۱۰ هزار معلم سوادآموزی اشتغالزایی کردیم و اگرچه طرف های قرارداد ما تشکل ها هستند، امسال سوادآموزی، پرداخت حق بیمه آموزش دهنده ها را برعهده گرفته است