مرودشت نما: مدیر دفتر حفاظت و مهندسی رودخانه ها و سواحل آب منطقه ای فارس اظهار داشت در مجموع مهار پیامدهای خشکسالی نیاز به عزم همگانی و احساس تکلیف و وظیفه از سوی همه مردم و مسئولان دارد.
محمدرضا خاندشتی هرگاه برای پر کردن یک چاه غیر مجاز با جمع کردن ادوات غیر مجاز حفر چاه و موتور پمپ های غیر مجاز برداشت آب از رودخانه اقدامی می کنیم ده ها مولفه دست به دست هم می دهد تا اقدامات ناگام بماند پای مصلحت به وسط می آید و مصلحت اندیشی بر منطق و علم پیشی می گیرد.
مدیر دفتر حفاظت و مهندسی رودخانه ها و سواحل آب منطقه ای سه موضوع برداشت غیر مجاز آب از رودخانه ها و حریم سدهای ملاصدرا و رود درود زن اشاره کرد و گفت به رغم آن که مأمورانما به صورت شبانه روزی در مسیر رودخانه کر در حریم سدهای یاد شده گشت زنی دارند اما بهره برداران غیر مجاز با سوء استفاده از خلاء موجود با و استفاده از پمپ های متحرک و سیار از از سدها و رودخانه های آب برداشت می کنند تا محصول شلتوک خود را به مرحله رویش برسانند با سبز شدن شلتوک قانون برای آب دادن و یا آب ندادن به این کشتزارها تغییر و انعطاف پیدا می کند و همه تلاش ها برای کنترل کشت بی رویه شلتوک به عنوان آب برترین محصول کشاورزی در فارس که شیره زمین را مکیده وآب را به یغما برده است بی نتیجه می ماند.
وی با بیان اینکه دشت مرودشت به اندازه همه آب مورد نیاز دو تالاب بختگان و طشک آب غیر مجاز برای کشاورزی برداشت می کند گفت در دشت مرودشت سالانه دومیلیارد متر مکعب آب برداشت وصرف کشاورزی می شود نصف چاه های غیر مجاز استان فارس در دشت مرودشت حفر شده است در حالی که دو دریاچه طشک و بختگان با نصف این آب احیاء می شود همه چشم ها به سد سیوند است که در طول عمر خود حتی یک قطره آب هم ندیده است.
آسیبی که چاه های غیر مجاز به تالاب های فارس زده است بسیار فراتر از آسیب سدهاست اما هیچگاه هیچکس در برابر این برداشت های غیر مجاز در مرودشت موضع منطقی و فعال و بازدارنده نگرفته است. انگار مسائل سیاسی و فشارهار موجود و مصلحت اندیشی بر تصمیم گیری ها سایه افکنده است. خاندشتی با بیا اینکه استان فارس شش و نیم درصد اراضی قابل کشت کشور را دارد گفت این در حالی است که ما هم اینک در شرایط خشکسالی و کم آبی بحران بین 10 تا 12 درصد از محصول مورد نیازکشور را تامین می کنیم.
حال این سوال مطرح است که چرا باید بیش از ظرفیت اراضی و منابع آب بر استان فشار وارد شود؟ در حالی که 120 دشت استان فارس با بیلان منفی آب روبرو است و خطر فرونشست زمین در همه دشت ها وجود دارد.
مدیر دفتر حفاظت و مهندسی رودخانه ها و سواحل آب منطقه ای فارس بیان کرد دبی غالب دشت های فارس بین صفر تا 10 در صد است. رودخانه های فارس خشک شده است اما بهره برداران به همین اندک آب موجود نیز رحم نمی کنند و و با موتور پمپهای سیار شبانه به جان رودخانه ها می افتند و آب را برداشت می کنند تا محصول بیشتری کشت کنند.
وی با بیان اینکه امسال سطح وسیعی از اراضی شلتوک دو منطقه کامفیروز و مرودشت خشک شده گفت: ما بارها به کشاورزان تذکر داده ایم و آنها را در کشت بی رویه و خارج ار محدوده منع کرده ایم اما گوش شنوایی برای حرفهای ما نیست. آنها مبادرت به کشت بیشتر کرده اند و متاسفانه حجم وسیعی از شالیزار ها امسال بر اثر بی آبی خشک شده است. به گفته این مسئول آب در دسترس برای کشت محصول کشاورزی در اراضی زیر دست سدها و اطراف رودخانه کر حدود 19 میلیارد متر مکعب است در حالی که کشاورزان این مناطق 60 تا 70 میلیون متر مکعب آب مطالبه و برداشت می کنند.
وی از مدیران ارشد استان، تصمیم گیران، تصمیم سازان، مسئولان سیاسی و امنیتی و همه کسانی که دغدغه عمران و آبادانی استان فارس را دارند خواست با تامل بیشتر و با هدایت و دوراندیشی نسبت به حفاظت ازمنابع آب موجود در این استان همکاری و اقدام کنند.