همایش بررسی اقتصاد چرخشی در صنایع با تاکید بر احیای خاک و راهکارهای حل مسائل زیست محیطی شهرستان مرودشت
رشیدی، نماینده مجلس: خودروهای غیر استاندارد عامل اصلی آلایندگی هوا هستند/ سالانه ۱۰ میلیارد دلار هزینه آلایندگی هوا به جامعه تحمیل می شود.
جلال رشیدی کوچی، نماینده مردم شهرستانهای مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه خودروهای غیراستاندارد عامل اصلی آلایندگی هوا هستند، گفت: سالانه ۱۰ میلیارد دلار هزینه آلایندگی هوا به جامعه تحمیل میشود در حالیکه با اصلاح تولید یا واردات خودروهای استاندارد می توان جلوی این آلایندگی را گرفت.
رشیدی کوچی در همایش بررسی اقتصاد چرخشی در صنایع با تاکید بر احیای خاک با تقدیر از برگزار کنندگان این همایش افزود: درباره محیط زیست سخنان زیادی گفته شده است، فراکسیون محیط زیست در مجلس فعال است، اما نیروهای محیط زیست بسیار اندک هستند و با حقوقهای ناچیز به حفاظت از عرصههای طبیعی می پردازند.
. وی ادامه داد: هزینه مقابله با آلودگی هوا در کشور ما حدود ۱۰ میلیارد دلار است، در تهران سه و نیم میلیارد دلار برآورد هزینه آسیبی است که به محیط زیست وارد میشود، ۷۰ درصد این آلودگی مربوط به خودرو و وسایل نقلیه غیر استاندارد است، البته موضوع مصرف سوخت مازوت در کارخانجات هم مطرح است، مشکل اصلی را باید ریشه یابی کنیم، اگر بتوانیم ۵۰ درصد از منشا آلودگی را حل کنیم تاثیر بهسزایی در پاکیزگی هوا خواهد داشت.
نماینده مجلس در ادامه افزود: خودروهایی که آلودگی ایجاد میکنند، مسوول اصلی این آلودگیها هستند، ۷۰ درصد آلودگی هوا بخاطر خودروهای غیر استاندارد است، صنعت خودرو سازی باید اصلاح شود، خودروهای برقی آمده اند که همین آلودگی را حل کنند، باید فضا برای اصلاح خودروهای آلاینده بیشتر فراهم شود
وی در ادامه موضوع فاضلاب شهر مرودشت را مطرح کرد و با بیان اینکه این طرح همچنان کامل نیست، بیان داشت : باید در این عرصه سرمایه گذاری شود و فاضلاب شهر مرودشت به اتمام برسد، صنایع هم باید از پسابهای صنعتی در چرخه آب استفاده کنند، استفاده از آب خام در صنایع پتروشیمی ممنوع است و ما این موضوع را تا رسیدن به نتیجه دنبال میکنیم.
. رشیدی با اشاره به اینکه مسیر حفاظت از محیط زیست باید اصلاح شود، گفت: ما این مسیر را اشتباه طی کرده ایم، باید شجاعانه مسیر را اصلاح کنیم، باید مطالبه کنیم و به منابع آلاینده محیط زیست تذکر دهیم، صنعت خودرو باید اصلاح شود تا آلودگی مهار شود، فاضلاب در شهرها باید تکمیل شود تا آلودگی خاک نداشته باشیم.
آموزش رکن اصلی تبیین آموزه های زیست محیطی است
عطا پور شیرزاد مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس دراین همایش آموزش را رکن اصلی تبیین آموزه های محیط زیست دانست و گفت: حفظ محیط زیست یک تکلیف شرعی است، توسعه فرع بر محیط زیست است.
وی افزود:اقتصاد چرخشی یک مفهوم اقتصادی است که به معنای تولید، مصرف و دورانداخت منابع و سرمایهها در یک جامعه اشاره دارد. در این نوع اقتصاد، منابع و سرمایهها به صورت مداوم در حرکت هستند و به جای بازگشت به دورانداخت، برای تولید کالا و خدمات جدید استفاده میشوند.
پورشیرزاد گزارشی از مدیریت پسماند دراین استان ارائه داد و درادامه اضافه کرد: استان فارس در حوزه پسماند به جز در کلان شهر شیراز در سایر شهرستان ها هنوز هم چالش هایی دارد، تفکیک و بازیافت زباله در سایر شهرستان ها بسیار نا مساعد است و باید برای حفظ کیفیت خاک چاره اندیشی کرد، محل دفن بهداشتی زباله باید متناسب و منطبق با آمایش سرزمین در نطر گرفته شود .
مدیر کل حفاظت محیط زیست در ادامه گفت: سازمان محیط زیست فقط یک ارگان نظارتی و حاکمیتی است که اختیارات محدود و تعریف شده ای دارد و فلذا مدیریت پسماند نیاز به نگاه فراگیری دارد و برای دستیابی به این نگاه فراگیر اقتصاد خطی را باید به اقتصاد چرخشی تبدیل کنیم، اقتصاد چرخشی و چند حلقه ای کیفیت کار را بالا می برد و کیفیت زندگی مردم را بهبود می بخشد.
لزوم توجه به ارزشگذاری اقتصادی منابع محیط زیست
معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان مرودشت موضوع ارزشگذاری اقتصادی در بحث محیط زیست را مهم و اساسی دانست و گفت: منابع طبیعی و ملی در کشور ما دارای چنان ارزشی است که اگر بهدرستی قیمت گذاری و برآورد شود، خواهیم دید در صورت از دست رفتن، قابل احصا و بازگشت نیست.
خوشبخت در ادامه با تاکید بر اینکه برآورد ارزش کالاها و خدماتی که محیط زیست ایجاد می کند باید در نظر گرفته شود گفت: اگر محیط زیست سالم نباشد این کالاها و خدمات هم عرضه نمی شود، مثل خدماتی که اماکن گردشگری می دهند، زیبایی عرصه های طبیعت در گردشگری، دریاها و دریاچه هایی که وجود دارند و برای گردشگری بسیار ارزشمند است، ارزش آفرینی محیط زیست باید در حوزه های مختلف مورد ارزیابی قرار گیرد.
نماینده عالی دولت در مرودشت در ادامه با بیان اینکه صنایع باید پیوست محیط زیستی داشته باشند، گفت: در طرح های اولیه صنعتی هم باید پیوست ارزش آفرینی صنعتی دیده شود، صنایع و کارخانجات باید در این طرح ها ارزش آفرینی محیط زیست را ببینند و لحاظ کنند.حقوق محیط زیست در بسیاری از عرصه های ارزش آفرینی قطعا نادیده گرفته شده است، در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته محیط زیست ارزش گذاری شده و حق و حقوق محیط زیست دیده شده است.
وی به موضوع پساب در شهر مرودشت نیز اشاره کرد و گفت: این موضوع در حال پیگیری است و علاوه بر پساب ها موضوع پسماند هم بررسی شده و سرمایه گذار بخش خصوصی دعوت شده است که برای سرمایه گذاری در حوزه مدیریت پسماند. در ۵ فاز سایت دفع پسماند طراحی شده که پس از اجرا در کل استان فارس این نمونه ای چشمگیر خواهد بود، مدیریت پسماند خانگی، مدیریت پسماند ساختمانی، مدیریت پسماندهای خطرناک و قطعات الکترونیک در این سایت دیده شده است و به عنوان یک سرمایه گذاری خارجی با یک و نیم هزار میلیارد تومان این سایت راه اندازی خواهد شد.
این همایش با حضور اساتید دانشگاه و اندیشمندان و صاحبنظران صنعت و محیط زیست به مدت یک روز در شهرستان مرودشت برگزار شد
خبرنگار-سید بهنام موسوی